על צרבת, צרידות ומה שבניהן.
כמעט כל אחד מאיתנו חווה התקף צרבת לפחות פעם אחת בחייו, אבל למרות שכולנו מכירים את הצרבת, כל אחד מאיתנו חווה אותה בצורה שונה וסבל מתסמינים שונים. אצל חלק מהאנשים הצרבת תיתן את אותותיה עם צריבות באזור החזה ובזה יסתכם האירוע. בעוד אחרים יסבלו מגל של מיצים חומציים שיעלו לגרון ולפה ויגרמו לטעם נוראי, ריח דוחה ואפילו התקף שיעולים בלתי נשלט.
כל הסיפור של צרבת מתחיל בעצם עם מיצי עיכול שמופרשים בקיבה, לצורך עיכול המזון אותו אנו צורכים, שעולים לאזור הוושט.
רירית הוושט לא מסוגלת להתמודד עם כמות גדולה של מיצים חומציים שכאלה ומשכך היא נצרבת ונכווית. בדיוק בגלל זה יש בין הקיבה לוושט שריר מיוחד שתפקידו לחסום את מעבר המיצים מהקיבה לוושט. אך במידה והשריר הזה נחלש, או נלחץ על ידי תכולת הקיבה, הוא לא מצליח למנוע את עליית מיצי העיכול לוושט ואז 'חגיגת' הצרבת מתחילה.
אחד מתסמיניה של הצרבת היא צרידות קשה. הבעיה היא שאין מספיק מודעות לכך שצרבות גורמות לצרידות ולכן אנשים מבזבזים המון כסף על פיתוח קול, או על עוד כל מיני שיטות טיפול במיתרי הקול שפשוט לא אפקטיביים נוכח צרידות שמקורה בצרבת. כך הם גם נפרדים מהרבה כסף לשווא, גם נשארים צרודים וגם סובלים מצרבת. עם צרידות, קשה מאוד לחיות לאורך זמן, מכיוון שהקול הוא הכלי הכי חשוב שלנו לצורך תקשור עם הסביבה. חלקנו ממש מתפרנסים מהקול שלנו כגון: אנשי הוראה, זמרים, אנשי מכירות ועוד.
אז אם אתם סובלים מצרידות ומצרבת במקביל, מומלץ לכם מאוד לטפל קודם כל בצרבת ואז גם הקול שלכם יחזור לעצמו.
כיצד גורמת צרבת לצרידות?
הצרבת עשויה לגרום לצרידות בדרכים הבאות:
-
חומצות הקיבה צורבות את מיתרי הקול
חומצות הקיבה שעולות במעלה הוושט ומגיעות לעיתים עד לגרון ולפה, לא מפספסות גם את מיתרי הקול. אלה צורבות ומגרות את מיתרי הקול ופוגעות ביכולת שלנו להפיק צליל קול ברור, בריא ונקי.
-
התקף שיעולים
בשל הסמיכות האנטומית בין הוושט לקנה הנשימה, קיימת לפעמים השפעה של אחד מהם על חברו. העובדה שהוושט וקנה הנשימה מחוברים זה לזה, גורמת למיצי הקיבה העולים לוושט ומגרים אותו, לעורר לפעמים גם את רפלקס השיעול של קנה הנשימה. כמו כן כאשר מיצי הקיבה עולים עד לפה, הם עשויים להתגנב אל תוך קנה הנשימה והריאות וזה כמובן גורם להתקף שיעולים חריף מיידית. התקף שיעולים חריף שכזה פוגע במיתרי הקול ועשוי להזיק להם וזה כמובן עשוי לגרום לצרידות קשה.
אז כיצד מטפלים בצרידות שמקורה בצרבת?
לטפל בצרידות או בשיעולים שגורמים לה, במקרים בהם הצרבת היא הגורמת הפנימית להם, זה כמו לבנות בית חולים מתחת לגשר שבור, במקום לתקן את הגשר.
הדרך היחידה והאפקטיבית למגר צרידות מסוג זה, היא לטפל בצרבת עצמה.
כיצד עושים את זה?
ניתן לצרוך כדורים שמרגיעים את הצרבת, אבל אלה לא ימגרו את הבעיה מהשורש. לכן חשוב לעשות את השינויים הבאים באורח החיים:
-
שינויים בתזונה
חשוב להמעיט ככל האפשר אכילת מאכלים חומציים, שומניים, חריפים ומתובלים, משקאות אלכוהוליים, עם קופאין או מוגזים.
מנגד מומלץ לשתות הרבה מים בכל יום.
-
שינויים באורח החיים
יש להימנע מאכילת ארוחות גדולות ועמוסות ולהחליפן בארוחות קטנות אך תכופות. אין לשכב או לעשות פעילות גופנית מוגברת בשעה/שעתיים שלאחר הארוחה. חשוב מאוד להקפיד על אורח חיים ספורטיבי. פעילות גופנית מחזקת את שרירי מערכת העיכול ומונעת צרבת.
-
הרגעה מיידית לצרבת
במידה ויש לכם התקף צרבת פעיל, תוכלו להרגיע אותו עם תרופות מתאימות כגון טאמס ורני, או באמצעות מאכלים כגון שקדים, סודה לשתייה או לימון מהולים במים וכמובן שתייה מרובה של מים.
במידה ואתם לא מצליחים להרגיע את הצרבת שלכם בדרכים האלה, פנו לבדיקה אצל הרופא שלכם.
לסיכום:
- צרידות היא תופעה מרגיזה ומטרידה ומה שלא מספיק יודעים עליה, זה שהיא עשויה להיות קשורה לצרבת.
- המיצים החומציים שעולים מהקיבה צורבים את מיתרי הקול וגורמים לשיעולים, מה שמוביל לצרידות.
- טיפול טוב בצרבת יעלים גם את הצרידות.