מהי צרבת וכיצד היא משפיעה על מבוגרים?
לאנשים בגיל זה מן הסתם לא צריך להסביר על צרבת ועל תחושות השריפה שהיא גורמת בחזה ובגרון. אבל כן כדאי לבני הגיל השלישי להבין קצת יותר מה עומד מאחורי הצרבות, בשביל להבין כיצד לטפל בהן מהיסוד.
צרבת היא למעשה אחת מתסמיניה של ריפלוקס קיבתי וושטי. מה זה אומר?
הקיבה שלנו מפרקת את האוכל שאנו צורכים באמצעות מיצי עיכול חומציים במיוחד שהיא מפרישה לתוך עצמה. המיצים האלה כל כך חומציים שאם נניח אותם על העור שלנו פשוט ניכווה. אבל רקמות הקיבה עמידות מספיק בשביל לעמוד נוכח החמיצות האדירה הזו.
ריפולקס קיבתי ושטי זהו מצב בו מיצי הקיבה עולים מהקיבה לוושט. ולוושט שלא כמו הקיבה אין את יכולת העמידות המתבקשת להתמודד עם החומציות הזו.
למה זה קורה? באזור החיבור שבין הוושט לקיבה יש מעין טבעת שרירית שמשמשת כסוגר המונע הגעת מיצים חומציים מהקיבה לוושט. הטבעת הזו נפתחת כאשר אנחנו בולעים אוכל, במטרה לאפשר לאוכל להגיע לקיבה. ולאחר מכן היא נסגרת שוב.
מה שקורה לאנשים מעל לגיל 65 זה שהשריר החוצץ הזה נחלש, מתרופף או מעט זז ממקומו. וכמו כן ייתכנו בגיל זה בעיות במערכת העיכול או בעיות נוספות בגוף שעלולות לגרום לריפלוקס קיבתי וושטי שגורם בסופו של דבר לצרבת.
יצוין שכל התופעות האלה עשויות להופיע בכל גיל, רק ששכיחותם עולה בהתאם לגיל.
מה הם התסמינים של צרבת בגיל השלישי?
התסמינים של הצרבות בגיל השלישי מגוונים ומשתנים מאדם לאדם, התסמינים כוללים בין היתר:
- תחושת צריבה בחזה ובגרון
- טעם חמוץ וריח לא נעים בפה
- התייבשות של הפה
- ייצור עודף של רוק,
- קשיי בליעה, ותחושת תקיעות בגרון
- בחילות
- גיהוקים
- צרידות
- שיעולים
- ועוד
למה לא תמיד מרגישים את התסמינים של הצרבת בגיל השלישי?
חלק מהאנשים המבוגרים לא חווים תסמיני צרבת למרות שהם סובלים מצרבת. הסיבה לכך נעוצה באחד מהגורמים הבאים:
- ירידה ברגישות של הוושט לחומצה
- שינויים בטונוס השרירים ובתפקוד הוושט
- שינויים בתפיסת הכאב של המוח
אנשים עלולים לטעות ולחשוב שמצב זה הוא מצוין. כי הרי לא חשים בכאב, וכי מה רע בזה? אבל האמת היא ש'צרבת סמויה' עשויה להיות בעייתית ואפילו מסוכנת. צרבת כאשר היא מופיעה לאורך זמן והיא לא מטופלת עשויה להוביל לבעיות משמעותיות בוושט ולעוד שורת סיבוכים רפואיים. ולכן הנוחות הזמנית של אי הרגשת הכאב עשויה להיתרגם לבעיות בריאותיות מורכבות בהמשך.
ולכן חשוב לבני הגיל השלישי להיות מאוד ערניים באשר להיתכנות של צרבות שפוקדות אותם. ובמידה ומתעורר אצלם חשש עליהם לפנות לבדיקה רפואית. במקרים בהם אין תסמינים הרופא עשוי להמליץ על בדיקות מסוימות כמו אנדוסקופיה (תהליך פולשני בו מחדירים מצלמה זעירה דרך הושט לקיבה) על מנת לשלול או לאשש את בעיית הריפלוקס.
מתי חייבים לפנות לרופא במקרה של צרבות בגיל השלישי?
למרות שברוב המקרים הצרבות הן רק סימפטום של ריפלוקס קיבתי וושטי, והן לא מצביעות על מצב מסוכן. הן לעיתים עשויות להצביע על מצב בריאותי מורכב ואף מסוכן שעומד מאחורי הצרבות.
אז קודם כל במידה והצרבות מופיעות לראשונה בגיל מתקדם זה, או שהן חוזרות על עצמן פעמיים בשבוע ויותר יש לפנות לאבחון אצל הרופא. וכמו כן יש לפנות לרופא במקרים הבאים:
- ירידה חריגה במשקל
- העדר תאבון
- כאבים בחזה בגרון או באזורי גוף נוספים
- קשיי בליעה
- קיא או צואה עם דם
- צואה כהה
- קשיי נשימה
- שיעולים חזקים
- צרידות
- תרופות לא עוזרות
תסמינים אלה עשויים להצביע על שורה ארוכה של בעיות משמעותיות כמו: סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלת בלוטת התריס, דלקת ברירית הקיבה, אסטמה, סרטן הוושט ועוד.
צרבת או התקף לב?
תסמיני הצרבת בחלקם דומים מאוד לתסמינים של התקף לב. מה שעשוי לגרום לאנשים לחשוב שתסמיני התקף הלב שלהם הם רק צרבת. מה גם שהתקף לב עשוי לגרום לצרבת.
ולכן כאשר מופיעים תסמינים המזכירים תסמינים של התקף לב, לא מומלץ לקחת סיכונים מיותרים ויש לפנות לבדיקה מהר ככל האפשר אצל רופא, או מרכז רפואי קרוב.
זה נכון כלפי כל אחד, ובמיוחד לאלה שיש להם היסטוריה של בעיות לב.
חשיבות וכדאיות הטיפול בצרבת בגיל מתקדם.
הטיפול בצרבת אמור להיות די פשוט וקל. ולעומת זאת התסביכים של צרבת כרונית לא מטופלת עשויים להיות קשים מאוד במיוחד בגילאים מתקדמים. ולכן אין כל ספק לגבי החשיבות שבטיפול בצרבת.
הטיפול בצרבת בגילאי הזהב.
הטיפול עשוי להשתנות בהתאם למצב המטופל ולחומרת התסמינים.
טיפול בסיסי בצרבת רגילה
במידה והמטופל לא סובל מתסמינים חריגים או מצרבת כרונית יומלץ לו לבצע שינויים בהרגלי התזונה שלו, שינויים אלה כוללים:
- הימנעות ממאכלים חומציים (עגבניות, קטשופ, פירות הדר)
- הימנעות ממאכלים חריפים ומתובלים מאוד
- הימנעות ממאכלים שומניים ומטוגנים
- הימנעות ממאכלים רוויי סוכרים
- הימנעות מאלכוהול, קפאין ומשקאות מוגזים
- הימנעות מעישון
לא כל מטופל צריך להימנע מכל הרשימה הזו. אבל על כל אחד לבדוק על עצמו מה מאלה גורמים לו לצרבות, ולפעול בהתאם.
כמו כן מומלץ להתרגל ל:
- אכילת ארוחות קטנות בתדירות גבוהה יותר
- לעיסת האוכל עד דק
- הימנעות משכיבה לאחר ארוחה ומאכילה לילית
- הימנעות משתיה תוך כדי ארוחה
כמו כן מומלץ להרבות ככל הניתן בשתיית מים ולשלב בתפריט אוכל רווי בסיבים או מזון 'בסיסי' (סותר חומצה) כגון: בננה, מלפפון, שקדים, סודה לשתייה, לימון, אלוורה ועוד.
בגיל זה גם מומלץ לעשות בדיקת סוכרת כדי לוודא שהיא לא עומדת מאחורי הצרבות. ובמידה והיא אכן נמצאת 'אשמה' יש לפעול לאיזון הסוכר בגוף.
טיפול בצרבת כרונית וקשה יותר
במידה והצרבות קשות ותדירות יותר ניתן להיעזר זמנית עם תרופות להורדת החומציות בקיבה. תרופות כאלה יש לרוב , חלקן ללא מרשם רופא כמו: טאמס ורני. וחלקן עם מרשם רופא בהתאם לצורך והמלצת הרופא.
במקרים בהם אין מנוס הרופא עשוי להציע טיפול ניתוחי במטרה למנוע סיבוכים רפואיים בלתי הפיכים ומסוכנים.
לסיכום:
- בגיל השלישי הגוף נוטה יותר לפתח סיבוכים. בין הסיבוכים המאוד נפוצים בגיל זה, נמצאת הצרבת.
- הופעת צרבת בגיל זה היא תוצאה של שינויים מבניים או היחלשות של שרירים באזור הוושט. הצרבת עלולה להוביל לתסמינים הבאים: תחושת צריבה בחזה ובגרון, טעם חמוץ וריח לא נעים בפה, התייבשות של הפה, ייצור עודף של רוק, קשיי בליעה, תחושת תקיעות בגרון, בחילות, גיהוקים, צרידות, שיעולים.
- הבעיה היא שלא תמיד תסמיני הצרבת מורגשים בגיל זה, מה שמוביל ל'צרבת סמויה'. ולכן יש להיות ערניים לכל רמז לקיומה של צרבת.
- לרוב התסמינים קלים ולא מצריכים בדיקת רופא. אך במקרים הבאים חשוב לפנות לרופא: ירידה חריגה במשקל, העדר תאבון, כאבים בחזה בגרון או באזורי גוף נוספים, קשיי בליעה, קיא או צואה עם דם, צואה כהה ועוד.
- במקרים הרגילים של צרבת הטיפול המומלץ יהיה שינויים בהרגלי התזונה ובצורת האכילה. במקרים מורכבים יותר יומלץ על שימוש בתרופות שונות בהתאם לחומרת התסמינים. ובמקרי קיצון לא יהיה מנוס מביצוע ניתוח.