כך תרגיעו את הצרבת כאן ועכשיו – עזרה ראשונה

תבערת צרבת משתוללת בתוככם? – אנחנו כאן בשביל לכבות אותה – צרו קשר ומומחה מטעמנו ייצור איתכם קשר.

לצרבת כמו לכל בעיה גופנית יש פתרונות שונים ולעיתים משונים שפועלים לטיפול בבעיה. אך לעיתים אין זמן להתפלספויות, וזמן המתנה מיותר עד שטיפול זה או אחר יוכיח אפקטיביות. זה קורה למשל כאשר הצרבת תוקפת במלוא העוז, וצריך להרגיע אותה כאן ועכשיו וללא דיחוי.
אז נכון שכל טיפול טוב ואמיתי הוא תמיד יסודי יותר, והוא כולל בתוכו מעין תהליך שלוקח זמן עד להשגת התוצאות הרצויות. אבל כל זה נכון וטוב לאחר ש'אש הצרבות' כבויה כבר, והיא כבר לא פעילה. או אז אפשר להתיישב על כוס תה ולדון באסטרטגיות טיפול לטווח הזמן הארוך.
אז כיצד נגיש לעצמנו עזרה ראשונה בעת התקף צרבת? על כך במאמר זה.

צרבת - עזרה ראשונה

תוכן עניינים

מה זה צרבת וכיצד היא מתפתחת?

צרבת היא מצב בו מיצי עיכול חומציים מהקיבה עולים לוושט וצורבים אותו. זה קורה כאשר התזונה שלנו לקויה והאוכל שאנחנו ניזונים ממנו הוא כזה שגורם לקיבה לייצר עודף מיצי עיכול חומציים מאוד שעולים לוושט. הקיבה לא נפגעת ממיצי העיכול מכיוון שהיא בנויה בצורה כזאת שהיא יודעת לשרוד רמת חומציות גבוהה, לוושט לעומתה אין את היכולת הזו.

בפתח של הקיבה הפוגש את הוושט יש שריר שמשמש מעין דלת. ה'דלת' הזו נפתחת כאשר אנחנו אוכלים במטרה לאפשר לאוכל להגיע לקיבה, ולאחר מכן היא נסגרת שוב. אך כאשר יש יותר מידי מיצי עיכול בקיבה הדלת לא מצליחה להיסגר בצורה אידיאלית, ומיצי העיכול נוטלים לעצמם את הדרור לטפס לוושט.

כמו כן יכולים מיצי הקיבה להגיע לוושט כאשר יש חולשת שרירים באזור המקשה על ה'דלת' להיסגר עד הסוף כנדרש.

אנשים בעלי עודף משקל, נשים בהריון ומעשנים נמצאים בקבוצת סיכון לצרבות.

 

איך מרגיש התקף צרבת?

לא אצל כל אחד זה מופיע באותה עוצמה. אבל זה עשוי להיות מאוד לא נעים. זה מתחיל עם תחושת שריפה באזור החזה ולעיתים גם צרבת בגרון. בהרבה מקרים מלווים גם תסמינים נוספים כגון: טעם מר וריח רע בפה, גיהוקים, שיעולים, צרידות, קשיי בליעה, כאבים בחזה, בחילות ועוד.

 

כיצד מטפלים בצרבת כאן ועכשיו?

יש מגוון דברים שעוזרים לצרבת שניתן לעשות בקלות במטרה להשיג הקלה מיידית על הצרבות. והנה כמה מהם אפקטיביים במיוחד:

 

  • שתייה מרובה של מים

שתייה מרובה של מים היא פתרון מיידי נהדר לטיפול בצרבת. הנוזלים הנכנסים דרך הפה הגרון והוושט, שוטפים איתם את החומצות שברחו מהקיבה בחזרה למקומם הטבעי. וכאשר המים מגיע לקיבה הוא מתערבב עם החומצות הקיימות שם ומדלל אותן. מה שהופך אותן למרוכזות ומזיקות פחות. כמו כן מים מייעל את מערכת העיכול מה שימנע את הצרבות גם בהמשך.

את המים בעת התקף צרבת מומלץ לצרוך כשהם קרים (רצוי אפילו עם קוביות קרח) בלגימות קטנות.

 

  • שקדים קלופים

שקדים מפוצצים בתכונות מעולות ובריאות, שהוכחו כיעילות להרגעה מהירה ומיידית לצרבות. שקדים קלופים עוזרים לצרבת בין היתר מכיוון שהם עשירים באשלגן, שעוזר להרפות את שרירי הוושט והקיבה, ומפחית את הסיכון לעוויתות והתכווצויות. בעת התקף צרבת מומלץ לנשנש עד 10 שקדים קלופים להקלה מיידית על צרבת.

 

  • שתיית מים מהולים עם סודה לשתייה או לימון

סודה לשתייה ולימון הם נוגדי חומצה טבעיים. כאשר הם מגיעים לקיבה הם סותרים את מיצי העיכול החומציים שם, וכך הם מקנים לנו הקלה זריזה מהצרבות. בעת התקף צרבת מומלץ לערבב כפית סודה לשתייה או לימון בכוס מים ולשתות.

 

  • קחו נשימה עמוקה

נשימה עמוקה הוכחה כמשפרת את תסמיני הצרבת על ידי הגברת רמת תחמוצת החנקן בגוף. זה עוזר להרחיב את כלי הדם ולהגביר את זרימת הדם. בנוסף, נשימה עמוקה יכולה גם להפחית את הדלקת ולהפוך את מערכת העיכול ליעילה יותר בפירוק המזון.

 

  • בשום אופן לא לשכב, ולשמור על יציבת גוף זקופה

כאשר בן אדם נמצא במצב שכיבה השריר שאמור למנוע זליגה של מיצי עיכול מהקיבה לוושט לא מצליח להיסגר עד הסוף. ואז הצרבות מתעצמות. כמו כן נכון הדבר כאשר הגוף כפוף ולא זקוף. לכן בעת התקף צרבת יש להקפיד על עמידת גוף זקופה לחלוטין, תוך הימנעות משכיבה ואפילו מישיבה.

 

  • לשחרר את החגורה

חגורה הדוקה על הבטן לא מסייעת בהרפיית אזור הקיבה והוושט, ההפך הוא הנכון. בטן לחוצה גורמת למיצי קיבה לעבור לוושט. לכן יש לפתוח את החגורה ולהרפות כל פריט לבוש צמוד או לוחץ.

 

  • תרופות שלא מצריכות מרשם רופא

לצרבת יש תרופות מעולות שאפילו לא מחייבות מרשם רופא. בין היתר יש את התרופות המעולות הבאות:  טאמס, רני, מאלוקס, מאלוקס פלוס, גאסטרו, פאמוטידין – טבע, פאמו ועוד. תמיד מומלץ להחזיק לפחות את אחת מהתרופות האלו בבית, לכל צרבת שלא תבוא.

 

טיפול המשך לצרבת לאחר העזרה הראשונה.

את הצרבת אפשר לדמות לשריפה משתוללת גם בגלל תחושת השריפה המאפיינת אותה, וגם בגלל שבדומה לשריפה אנשים נזכרים לטפל בה ולכבות אותה רק כאשר היא כבר בוערת.

אז זהו שלא כדאי לחכות לצרבת. כדאי מאוד ללמוד למנוע אותה מראש. כדי להצליח לעשות זאת יש להימנע ממאכלים מסוימים (שומניים, חומציים, חריפים ועוד) ממשקאות מסוימים (אלכוהול, קפאין, מוגזים) ועישון.

כמו כן יש לאכול ארוחות קטנות ומרובות לאורך היום, ללעוס את האוכל כמו שצריך, לשתות הרבה מים, להימנע משכיבה לאחר הארוחה, ומשתייה תוך כדי ארוחה.

על כל הדרכים לטפל ביסודיות בצרבת ראו מאמרים נפרדים ומקיפים באתר זה.

 

לסיכום:

  • כאשר הצרבת תוקפת במלוא העוצמה נוצר צורך להרגעתה המיידית. למזלנו יש מספר טיפים אפקטיביים ומוכחים להקלה מיידית על הצרבות, או אם תרצו – עזרה ראשונה לצרבות. אלה כוללים: שתייה מרובה של מים, אכילת שקדים קלופים, שתיית מים עם סודה לשתייה או לימון, לנשום נשימות עמוקות, להימנע משכיבה, לשמור על עמידת גוף זקופה, לשחרר את החגורה, או לצרוך תרופות לצרבת שלא דורשות מרשם רופא.
  • לאחר הטיפול הראשוני בצרבת, מומלץ לאמץ אורח חיים נכון הכולל תזונה נכונה, ושינויי הרגלים מסוימים למניעת הצרבות מראש בעתיד.

שאלות נוספות

במידה ואתם מנסים פעם אחר פעם להרגיע את הצרבת עם 'תרופות סבתא' או תרופות לצרבת בלי מרשם, וזה לא מצליח. כדאי לפנות לרופא לקבלת טיפול רציני יותר.
ברוב המקרים אכן ניתן למנוע את הצרבות מראש בין היתר באמצעות שינויים בתזונה, הורדה במשקל, הפסקת עישון ועוד.
ליאור וויצמן
ליאור וויצמן

כמי שערך מחקר מקצועי מקיף מאוד על הצרבות ודרכי הטיפול הטובות ביותר בהן, אני שמח לחלוק ולשתף את כל הידע העצום שרכשתי על הצרבות עם כמה שיותר אנשים, על מנת לסייע להם עם הצרבות שלהם,
ההכרות שלי עם כלל דרכי ההתמודדות עם צרבת, ועם כל סוגי הצרבת, מקנה לי את היכולת והזכות לסייע למטופלים רבים לקבל את הטיפול המתאים ביותר בעבורם. מידי יום אני מכוון הרבה סובלי צרבת, לטיפול הנכון להם, והסיפוק כולו שלי.

מתקוממים נגד הצרבות, מטפלים בהן מהשורש, וחוזרים לחיות כמו פעם!

ליעוץ עם מומחה השאירו פרטים
פוסטים אחרונים

מתקוממים נגד הצרבות, מטפלים בהן מהשורש, וחוזרים לחיות כמו פעם!

ליעוץ עם מומחה השאירו פרטים